Velkommen, Gæst
Brugernavn: Adgangskode: Husk mig

EMNE: Ruhåren er ikke en stående hund?

Ruhåren er ikke en stående hund? 3 år 7 måneder siden #144

Hej Lars

Tak for dit/dine svar, som jeg gerne vil kommentere lidt på.

Først, så syntes jeg ikke at du svare på hvad du mener med, ”at standen virker som en stopklods i alt positiv afprøvning”.

Når det er sagt, så kan jeg forstå, at du ønsker, at vi ændre på vores syn af den ruhårede hønsehund, og dermed alle de kontinenttale hunde, fra at være stående jagthunde til alsidige jagthunde.

Det kan du ”måske” have ret i, men jeg er ikke enig med dig, da det netop er denne specifikke egenskab der adskiller de kontinentale hunde fra resten af flokken af jagthunde med undtagelse af de Engelske. Så ønsker du at ændre vores opfattelse af ruhåren bør du måske kalde den en alsidig stående jagthund, for så får du det hele med.

Du skriver, at du ikke kan forstå, hvorfor at standen skal have så stor betydning for vores hunde. Her må jeg sige, at det undre mig, at du ikke kan forstå det, da det netop er denne egenskab der adskiller de kontinentale hunde fra alle de andre.
Du kan jo netop få en hvilken som helst anden hunderace til at gå et schweiss spor eller få dem til at apportere en død eller anskudt and, men du får dem ikke til at tage stand, så denne egenskab skal da under ingen omstændigheder nedgraderes i forhold til nogen af ruhårens andre egenskaber, for så er jeg da godt nok bange for, at racens nedgang vil komme til at accelerere meget hurtigere nedad ad bakken.

Angående standens betydning for de kontinentale hunde, så ligger det jo i hele afprøvningssystem via kvalitetsprøverne som er bygget op for at finde hundene med de rigtige egenskaber til avl. Hvis der så er nogen som ønsker at drive det videre med deres hunde, så foregår dette på sportsprøverne (vindreklassen og elite schweiss).

Angående kvalitetsprøverne, så bliver der ikke her fokuseret mere på standen end på alle de andre discipliner som hundene skal igennem (apportering på land og i vand, slæb, dressur, schweiss osv.).

Nu ved jeg jo, at din store passion ligger inden for schweissarbejdet, og der kan jeg da ikke forestille mig, at hvis en hund ikke kan opnå en 1. præmie på en prøve som du dømmer, at du så tilbyder at lægge et ekstra schweiss spor, så den lige får en chance til, inden dagen er omme. Det er jo faktisk det som du vil have markprøvedommerne til at gøre, hvis en hund ikke tager stand for en oplagt fugl på en markprøve. Nej Lars, sådan hænger det ikke sammen, hvis din hund laver en diskvalificerende fejl på en prøve, så må den komme igen en anden gang, og så får hunden også chance for, at få lidt mere træning inden den meldes til den næste prøve.

Jeg er efter 6-7 års pause, vendt tilbage for at få en hund afprøvet inden for dette system, og både i dette forår og igen her i efteråret har jeg bl.a. deltaget på flere markprøver, og jeg kan ikke genkende din påstand om, at nye hundefører bliver skræmt væk. Jeg har bemærket, at der på hver eneste af de kvalitetsklasse prøver jeg har deltaget på, har dommeren spurgt om der er nye hundefører til stede, og har der været det, så har dommeren opfordret disse til at komme med alle de spørgsmål de kunne have på hjertet, og samtidig er de rutinerede hundefører blevet bedt om, også at give de nye gode råd. Jeg har endda oplevet en dommer der gav en ny hundefører råd og vejledning under selve afprøvning af dennes hund (jeg ved ikke om dommeren egentlig må gøre det, men jeg syntes det var positivt). Så Lars, der bliver gjort meget for at de nye hundefører skal få en god oplevelse, så de forhåbentlig kommer igen.

Vi har et unikt afprøvningssystem, som består af en hel række forskellige former for prøver, som er bundet op på nogle forskellige regelsæt. Og angående regelsættene, så er ordlyden i disse, et resultat af kompromiser mellem en hel række forskellige interessegrupper som er repræsenteret af mennesker som skal være enige om, hvad der skal stå i disse regler, og hvordan de skal fortolkes. Derfor vil du aldrig, hverken i dag eller i fremtiden få et regelsæt, som alle hundefører vil være helt enige i, og derfor er vi i dag og i al fremtid nødt til at være enige om, at de regelsæt vi har, er det bedste der kan blive enige om her og nu, og derfor skal vi respekterer disse. Er man uenige i reglerne og fortolkningerne af disse, så er man nødt til at påvirke de bestemmende interessegrupper, for at få disse til at ændre på reglerne, og det sker faktisk løbende, så de regler vi ser i dag, er ikke de samme som der var gældende for 30 til 40 år siden som du hentyder.

Du efterlyser også, at vi skal avle hunde til den almindelige jæger, for at få fremgang i racen, og det kan du have ret i. Hvis det skal lykkedes, så vil det måske være en god ide, hvis klubben ændre reglen for, at en hund kan optaget i klubbens avlsregister, til f.eks. at de hunde der skal optages skal have en 1.præmie på udstilling (som nu) for at dokumentere at de er racetypiske og så skal de have opnået en 1. præmie på en fuldbrugsprøve for at dokumentere at de er alsidige og dresserbar, og på sigt (en gang ude i fremtiden) kan der stilles krav om, at der skal forelægges en mentaltest af hunden for at kunne fravælge de hunde der ligger uden for den mentalprofil som klubben måtte ønske.

Og er der så nogen som ønsker en ekstrem god schweishund, som kan følge et 40 timer gammelt spor gennem en hel kommune, og som kan bide et stykke råvildt over i to stykker, eller hvis der er nogen som ønsker en firbenet racermaskine som kan pløje en mark af på ingen tid, eller en skønhedsdronning som kun skal bruges på udstilling, så kan de jo lede efter disse gener uden for avlsregistret, men det skal ikke være på anbefaling fra klubben, hvis man virkelig mener noget med, at der skal avles til den almindelige jæger.

Til sidst, så håber jeg, at det enten var et vildskud du kom til at fyre af, angående nedgradering af standens betydning for den ruhårede hønsehund, og hvis ikke så vil jeg sandelig håbe, at du står noget alene i bestyrelsen med den holdning.

Med venlig hilsen
Niels-Jørgen Christiansen
Administratoren har deaktiveret offentlig skriveadgang.
Følgende bruger(e) har sagt tak: Tommy Hougaard, Hardy Iversen Hoff, Kjær Poulsen, Ove Nissen Nielsen

Ruhåren er ikke en stående hund? 3 år 7 måneder siden #143

Kære Lars.
FCI gruppe 7 er Stående Jagthunde, det står FCI stardens klassifikation for Ruhaaret Hønsehund. Når det er sådan , at en hund er berettiget til at stille i brugshundeklasse med en præmiering på markprøve og ikke på andre typer af prøver, er det jo netop fordi den er klassificeret som en stående hund. Når man ser hvilke krav der stilles for at en hund kan blive en eller anden form for Champion, kan man også se, hvilke championtyper der er specialister ,og hvilke typer der er alsidige. Det synes jeg er godt, navnlig hvis man vil avle efter noget bestemt, der er jo frit valg på alle hylder. Men at påstå, at Ruhaaret Hønsehund ikke er en stående hund, synes jeg er ordkløveri. Og at foreslå at man I FCI laver en ny gruppe for Ruhaaret hønsehund er direkte utopi.

mvh. Sven-Otto.
Administratoren har deaktiveret offentlig skriveadgang.
Følgende bruger(e) har sagt tak: Hardy Iversen Hoff

Ruhåren er ikke en stående hund? 3 år 7 måneder siden #142

Kære Svend -Otto

Ikke så langt et svar til dig, jeg henviser til det lange ;-) som jeg har svaret Niels Jørgen med..

Men at på stå det er en stående hund fordi den tilhører grp 7, ved jeg ikke lige om jeg er enig i ,, eller det er jeg ikke ;-), men kunne jo også på stå at den er forkert placeret i grp 7...

Hvor skal den så være ??? ja grp for Alsidige jagthunde mangler, men det skal måske ny tænkes ;-) men under alle omstændigheder er debatten om det vigtig

Knæk og bræk

Lars hansen
Administratoren har deaktiveret offentlig skriveadgang.

Ruhåren er ikke en stående hund? 3 år 7 måneder siden #141

Kære Niels Jørgen
Så kommer der endelig svar, som du jo har fået i personlig besked har jeg været ”hængt lidt op” med andet end tanker på hund.

Ja Niels Jørgen du er meget velkommen til at ringe til mig, det er alle for øvrigt, nogle gange er en personlig kontakt bedre til at uddybe tingene, men det her emne er da supert at du bringer det frem til debat, jeg skal prøve at svare på dine spørgsmål og skriv i jagthunden, bliver sikkert et af de lange svar for at komme omkring det så grundigt jeg kan..

Jeg anerkender vores prøvesystem som det er, det er der en del der dyrker, men ser vi FMR så står der det skal ligne rigtig jagt så meget som muligt, det syntes jeg kniber med efter hånden, hver gang der tænkes ”ud af boksen” så er det begrænsninger der laves…. Som jeg ser det har alle betalt for at være der, hvorfor kan man så høre at vi er ”ved at kunne slutte da i alle er færdig bedømt” her mangler jeg mulighed for at man kan få chancen til at gøre en fejl om, og opnå et bedre resultat, hvorfor får en ny urutineret hund/fører ikke chancen for at få et bedre resultat, vi dømmer her i landet fejl og ”straffer” dem i stedet for at sige det kan i gøre bedre, og lader dem søge chancen… måske fordi vi er begyndt at se det som koncurence og vil slå hinanden. Det er også fint når man er rutineret og hard core, men det skaffer desværre ikke ”Nye elever i klassen” og holder vi helt fast i dette system uden at se anderledes på det er jeg helt sikker på at vi ikke overlever, alle bliver grå i toppen, og dem er der flere af end nye unge der holder ved… Vi fastholder at en stand er det eneste saliggørende for at kunne komme nogle steder i div. registe ogr muligheder for at stille i andre ting, hvorfor spørger jeg ??? måske fordi vi har gjort det i 30-40 år, men jeg tror tiden er til at se helt anderledes på prøver i fremtiden.. f.eks kan en hund med en 3. pr i unghund på mark stille i brugsklasse på udstilling !!! Brugshund, mon ikke det grænser til falsk vare betegnelse, for hvad kan den hund… tage stand… resten behøver den så ikke for at kunne få betegnelsen brugshund, hvad med apport-dresserbar ol. bare et eksempel på hvordan vi vægter stand..
Jeg ved godt det nok rejser flere spørgsmål end svar, et svært emne, men prøv at se det næste afsnit og tænk på hvordan vi driver jagt i Danmark og ikke tænke i prøve baner konstant, for klubben skal overleve på jægeren og hans lyst til at have en Ruhår…

Hvis man læser standarden for den ruhårede hønsehund så står det ingen steder at det er en stående hund. Det er en betegnelse som den har fået i Norden, fordi den også er en formidabelt fuglehund. Men ruhåren er en "jagtgebrauch Hund" en blanding af flere racer netop for at få alsidigheden frem.
Måske grunden til at ruhåren år efter år er den race der klarer sig bedst på fuldbrugsprøverne.
Den er ikke ekspert på nogen discipliner, men jævn god til det hele.

Hvis vi kigger på registreringstal så går det stødt ned ad bakke for alle de stående hunde. Det synes jeg ikke er en særlig god tendens.

Kigger man på jægere anno 2014 så har de en noget anden profil end en jæger havde for 25 til 30 år siden, og derfor er det vigtigt at vi følger med tiden.

En ny jæger anno 2014 er mellem 35 og 45 år gammel og for manges vedkommende har de ikke haft noget at gøre med jagt tidligere. Altså ingen far eller onkel der tog dem med ud som barn.

Mange af,disse nyjægere ved heller ikke meget om hunde. Derfor er det vigtigt at vi får markedsført den ruhårede hønsehund som det den er, den mest alsidige jagthund.

Når en jæger skal ud og anskaffe sig en hund og han møder betegnelsen, stående hunde. Tænker han med det samme, jamen jeg skal have en hund der kan apportere fasaner og ænder så det skal da ikke være en stående hund.

Det er her vi skal have budskabet igennem. Hvad er det lige som en Lab. Eller FT. kan som en ruhår ikke kan? Jeg kan ikke komme på noget. En ruhår er en lige så god, om ikke bedre apportør en alle de andre racer. Har en ruhår en gang lært at apportere så kommer den med alt, incl. Ræven, også selv om den er træt.

En gang gik man på jagt. Travede markerne tynde med hundene. Nogle dyrker stadig den jagtform, men i dag står de fleste på jagt. Til den jagtform skal der bruges hunde som kan drive en såt af, og det skal være den såt de får besked på, ikke de næste 3 såter og naboens også. Det som nu skydes skal så apporteres.

At ruhåren udover at være formidabel til; at apportere både på land og i vand, at være en pålidelig schweisshund, kan være en effektiv hund i drevet og har den tillægsgevindst at den også kan afsøge store arealer og tage stand, gør da bare racen helt unik. Det er jo lige den hund jægerne har brug for, den klarer det hele.

Men bliver vi ved med at sige stående hund til den danske jægerskare og ikke fremhæver alle de andre fortræffeligheder så er jeg bange for at racen om nogle år bliver meget mindre end den er i dag.

Det er jo heller igen hemmelighed at markvildtet er ved at være en mangelvare. Hvor finder vi lige de fasaner, agerhøns og snepper som vi så gerne vil have hunden til at tage stand for? I nogle egne er det stadig muligt, men andre steder kan man gå på marken i ugevis og aldrig møde nogle af dem vi så gerne vil se. Lige nu har vi lov at udsætte fasaner og agerhøns, men det er jo ikke en selvfølge at vi også får,lov at gøre det i fremtiden.

Nyd standen når hunden har mulighed for at vise den, men husk endelig også at fremhæve alle de andre ting som racen kan.

Mange hilsner samt knæk og bræk i jagtsæsonen

Lars Hansen
Administratoren har deaktiveret offentlig skriveadgang.

Ruhåren er ikke en stående hund? 3 år 8 måneder siden #140

Selvfølgelig er Ruhaaret Hønsehund en stående hund. Den tilhører gruppe 7 som er gruppen for stående hunde. At den også er fremragende til nogle andre ting som for eks, apportør fra land og vand og schweiss og i det hele taget er en alsidig brugshund er jo kun en yderligere fordel. men at påstå at Ruhaaret Hønsehund ikke er en stående hund. er direkte forkert. Jeg har ventet lidt med dette indlæg i håb om at andre ville reagere, men det ser ikke ud til at være tilfældet. Med venlig ruhaarshilsen Sven-Otto Hansen
Administratoren har deaktiveret offentlig skriveadgang.

Ruhåren er ikke en stående hund? 3 år 8 måneder siden #139

Hej Lars Hansen
Jeg kunne selvfølgelig havde ringet til dig for at få mine spørgsmål uddybet, men efter at jeg har læst din leder i Jagthunden nr. 4, kan jeg forstå, at du efterlyser mere åbenhed, og debat i åbne foraer i stedet for, at vi render rundt i hjørnerne og hvisker, så derfor skriver jeg til dig her på klubbens debat forum.
Mit spørgsmål til dig drejer sig om din ytring angående Ruhårens stand og dennes indflydelse.
Sitat: "at Ruhåren ikke er en stående hund, men en jagt og brugshund med evne til at tage stand, og deraf holde op med at lade standen fylder så meget (og bekymrende) virke som stopklods i alt positiv afprøvning".
Vil du ikke uddybe, hvad du mener med, at vi skal "holde op med at lade standen fylde så meget"?
Og vil du ikke uddybe, hvad du mener med, at "standen virker som stopklods i alt positiv afprøvning"?
Hilsen
Niels-Jørgen Christiansen
Sidste redigering: 3 år 8 måneder siden af Niels-Jørgen Christiansen.
Administratoren har deaktiveret offentlig skriveadgang.
Tid til at oprette siden: 0.138 sekunder
Leveret af Kunena Forum