Velkommen, Gæst
Brugernavn: Adgangskode: Husk mig

EMNE: HD Indeks - Ubrugelig som avslfaktor

HD Indeks - Ubrugelig som avslfaktor 7 år 5 måneder siden #32

Jeg er stadig meget uforstående over for beslutningen om, at bruge HD indeks som så vigtig en faktor i avlen.
Hvis det endelig skulle være brugelig, så må første betingelse være at det er et fuldstændigt korrekt register der bruges.
På nuværende tidspunkt ved jeg, at flere hanhunde der er brugt i avlen står med et forkert indeks, er registreret forkert med A eller B. Det burde under normale omstændigheder ikke have den store betydning, da de jo begge er at betegne som HD frie.
Nåe jeg nu går ind på avlsregister og konstaterer at 3 søskende hunde, som alle 3 er betegnet som A hunde, og ingen er forældre til hvalpe, men de står med forskellige Indeks, så mangler jeg en forklaring på at man med god samvittighed vil kræve at HD.indeks skal have betydning for avl/parringer, og i sidste ende om man kan få sine hvalpe på Dansk Ruhår Klubs hvalpelisten.
Desuden er der dyrlæger der arbejder meget med undersøgelse af HDs arvelige egenskaber,
f.eks www.Virklunddyreklinik.dk der skriver: Metoden har desværre nogle mangler, som kan være noget af forklaringen på, at vi ikke er kommet videre med vores bekæmpelse af HD. For det første er metoden subjektiv, d.v.s. at de forandringer man kigger efter ikke er en fast størrelse, men derimod et vurderingsspørgsmål for den/de person(er) der er sat til at evaluere de indsendte røntgenbilleder. Et af problemerne ved dette er, at det kan være svært at reproducere resultaterne, med andre ord vil en given HD-diagnose idag ikke nødvendigvis give samme resultat i morgen.Et andet problem ved den nuværende metode er, at det formentlig ikke er den optimale måde at "måle" graden af HD på, idet det er velkendt, at selvom man har en hanhund, der er HD-fri, kan der alligevel ses rigtig meget afkom efter den med svær HD, altså har hannen det, vi kalder skjult dysplasi.
Sidste redigering: 7 år 5 måneder siden af Bente Bilde Sellerup.
Administratoren har deaktiveret offentlig skriveadgang.
Tid til at oprette siden: 0.096 sekunder
Leveret af Kunena Forum