Inden du lader din hund indgå i avlen

Den ruhårede hønsehund er en af de mest alsidige og fremgangsrige jagthunderacer, vi har i dag. Derfor er det yderst vigtigt, at vi bevarer og udvikler den alsidighed, der er den ruhårede hønsehunds varemærke. Den danske jæger har brug for en venlig, robust, hårdt arbejdende, sund, pålidelig og lærenem hjælper, uanset hvilken jagtform der drives.
 
Om opdræt kan det meget kort siges: 

- en avlshund, han eller tæve, skal være bedre end gennemsnittet for at udvikle racen i den rigtige retning

og

- opdræt af ruhår må aldrig ske på grundlag af følelser eller med ønsket om at tjene lidt penge. Det bør være på grundlag af nøje overvejelser, grundige undersøgelser og bevist kvalitet.

Det er vigtig at gøre et grundigt forarbejde, inden avlsdyrene udvælges. Søg oplysninger om hunden selv, dens søskende, forældre og bedsteforældre. Her kan Dansk Kennel Klubs (DKK) Hundedatabase i "Hundeweb" være til stor hjælp.
Der er kun adgang til DKK's Hundedatabase for medlemmer af DKK. Har du ikke adgang, kender du måske et medlem, som kan hjælpe dig med at søge i databasen.

Samtidig bør man se kritisk på sin egen hund og vurdere, hvilke egenskaber, den kan forventes at videregive til sit afkom. Skriv evt. en liste over hunden positive og mindre positive egenskaber: er den let at dressere, har den vandpassion, er den en sikker hjælper på jagt, har den et godt helbred, er den venlig overfor mennesker og andre hunde, etc. etc.

Vær ærlig over for dig selv, når du vurderer din hund. Det er ikke alle hunde, der bør indgå i avlen.

DRK har udarbejdet en lille vejledning om de forhold, man bør være opmærksom på, inden man lader sin hund indgå i avlen. Du ser emnerne i menuen til højre.

Emnerne er ikke i prioriteret rækkefølge; DRK anbefaler, at alle områderne indgår ligeværdigt i overvejelserne.